دکتر زارع حسینی با اشاره به کارکرد انسانی و تمدنی این آیین گفت: پیام خداوند در مبارزه با کشتن فرزند و قربانی کردن انسان ها و تحول آن به مرحله جدید عقلانیت، نشان از ممانعت جنگ و کشتار انسان در دین اسلام و جایگزین کردن آیین خدمت به خلق دارد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر سیده فاطمه زارع حسینی، عضو هیأت علمی گروه آموزشی ادیان و عرفان تطبیقی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه با بیان اینکه قربانی در ادیان دیگر نیز وجود دارد، گفت: قربانی به مثابه یکی از عبادات و مناسک دینی از دیرباز در تاریخ کهن بشر و در میان ادیان گوناگون رایج بوده و در بعد وسیعی با انگیزههای متعددی انجام شده است و در برخی از آنها همچون مهرپرستی (یا میترائیسم) رکن اصلی و جدایی ناپذیر دین محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه قربانی کردن به دو شکل قربانی انسانی و قربانی حیوانی انجام می شده است، خاطرنشان کرد: در قربانی انسانی معمولاً کودکان و سالخوردگان و بعضی از خویشاوندان و یا اسیران جنگی، بیگانگان و راهگمکردگان به قربانگاه میرفتند و قربانی حیوانی نیز در قالب قربانی خونین، قربانی سوختنی و یا به اشکالی دیگر ازجمله رها کردن حیوان در بیابان یا پرتاب کردن از صخره و ... انجام میشده است.
دکتر زارعحسینی با اشاره به کارکرد انسانی و تمدنی این آیین گفت: جایگزین کردن گوسفندی به جای حضرت اسماعیل در روز عید قربان نشان از زشتی عمل قربانی کردن انسان در اسلام در کنار کشتن هوای نفس دارد.
دکتر زارع حسینی همچنین به نقش اجتماعی عید قربان اشاره کرد و یادآور شد: به یاد محرومان بودن و رسیدگی مادی به طبقات مستضعف و آسیب پذیر جامعه که با تقسیم گوشت قربانی انجام می شود، اسلام را دینی اجتماعی معرفی می کند که علاوه بر احکام فردی، رفع نیازهای سایر افراد اجتماع نیز ضروری محسوب می شود.
وی با بیان اینکه در آیین حج، مسلمانان با هر گرایش و فرقهای و از هر نژاد و قومیتی و زبانی مدتی را در یک مکان دور هم جمع می شوند به نقش وحدت آفرین حج اشاره کرد و گفت: حج از دو زاویه قابل بررسی است، اعمال و مناسک صوری و ظاهری، و جنبه باطنی و معنوی. چنانچه مسلمانان بکوشند به ابعاد باطنی و معنوی و انسانی حج و نقشی که در رشد و تعالی درونی بشر و اخلاص و قرب به حضرت حق ایفا میکند، توجه داشته باشند نقش وحدت آفرین حج نشان داده می شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به جنایات داعش در سرزمینهای اسلامی که به نام اسلام انجام می شود، خاطر نشان کرد: دستور خداوند برای ممانعت از قربانی کردن حضرت اسماعیل نشان از اهمیت جان انسانها در دین اسلام دارد و این در حالی است که گروه افراطی داعش هر روزه جنایات زیادی به نام اسلام انجام می دهند و این با اصول انسانی اسلام منافات دارد.