نشست "وحدت مذاهب اسلامی و الزامات آن" با حضور حسن رحیمپور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، چهارشنبه 19 مهر 1402 در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
حسن رحیمپور ازغدی در ابتدا گفت: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در واقعه فتح مکه بعد از آن همه مشکلات و جنگهایی که مشرکین بر علیه اسلام داشتند، همه را عفو کردند و این اولین نشانه وحدت در حکومت اسلام بود. پیامبر اسلام با اینکه قدرت جنگ و قتال را داشتند اما با تاکید بر اشتراکات به دنبال وحدت و همبستگی بودند نه اختلافات.
وی افزود: حضرت علی علیه السلام هم بعد از رحلت حضرت رسول با وجود انتقاد به خلفا، با گذشتن از حق خود و دوری امت اسلام از جنگ داخلی بر وحدت امت اسلام تاکید داشتند و در مسائل حکومتی و سیاسی در کنار خلفا بوده و آنان را در امر حکومتداری راهنمایی می کردند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به آیه 8 سوره مبارکه ممتحنه «لا ینْهاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یقاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَلَمْ یخْرِجُوکُمْ مِنْ دِیارِکُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَیهِمْ إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ الْمُقْسِطِینَ» گفت: خداوند به مسلمانان حتی در مقابل مشرکانی که دشمنی و عناد با اسلام و مسلمین دارند توصیه به رفتار نیک و عادلانه دارد. بنابراین اختلاف و جنگ بین مذاهب اسلامی به طریق اولی مذموم شمرده میشود و این حقیقتی از وحدت اسلامی است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به آیه 125 سوره مبارکه نحل گفت: یکی از مهمترین الزامات وحدت به توصیه قرآن کریم بحث کردن به بهترین روش است. «ادْعُ إِلَى سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ» یعنی بحث کنید با رعایت ادب، انصاف و عدالت در گفتار و رفتار.
«بالحکمه» اشاره به برهان و استدلال و عقلانیت (توجه به عقل مخاطب) و «مَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ» اشاره به پند و توصیه و اندرز نیک (توجه به قلب مخاطب) است.
رحیمپور در پایان غرض ورزی و غفلت (غرضورزان و غافلان)، ملیگرایی، نژادپرستی و خودپرستی را از مهمترین موانع وحدت برشمرد.