عروس‌سنگ کافتری، گیاهی تازه کشف شده از استان فارس

یک گونه گیاهی صخره ‌زی و زیبا در اول خرداد سال 1399 برای نخستین بار توسط سجاد علی‌پور، دانش‌آموخته دکتری علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، از کوه‌های اقلید استان فارس جمع‌آوری شد و پس از بررسی‌های علمی با همکاری متخصصان گیاه‌شناسی دانشگاه‌های اوپسالای سوئد و واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، به عنوان گونه گیاهی جدید معرفی و با نام علمی Dionysia splendens در ژورنال گیاه‌شناسی ادینبورگ انگلستان به چاپ رسید.

جنس عروس‌سنگ (Dionysia) از تیره پامچالیان (Primulaceae) است که تاکنون 57 گونه از آن معرفی شده است. با کشف «عروس‌سنگ کافتری» تعداد گونه‌های آن به 58 گونه رسید. مرکز تنوع این جنس گیاهی در ایران به ویژه رشته کوه‌های زاگرس است به صورتی که از 58 گونه عروس‌سنگ، 41 گونه آن در ایران می‌روید که 38 گونه آن انحصاری کشور ایران است.

وجه تسمیه نام فارسی گیاه تازه کشف شده به دلیل نزدیکی رویشگاه آن به روستای کافتر واقع در شهرستان اقلید در استان فارس می‌باشد.

مقاله علمی کشف این گونه گیاهی