ارسال شده در تاریخ :

مراسم افتتاحیه ستاد استانی سال بین المللی بزرگداشت علوم پایه به عنوان نخستین ستاد استانی فعال در کشور، با حضور نمایندگان نهادها و دستگاه های اجرایی استان خراسان رضوی، روز شنبه ۱۱ دی ماه ۱۴۰۰ برابر با اولین روز سال ۲۰۲۲ میلادی در سالن شورای سازمان مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
دکتر سعداله نصیری قیداری، دبیر شورای سیاستگذاری سال بزرگداشت علوم پایه کشور که به صورت مجازی در این نشست حضور داشت در خصوص اقدام یونسکو برای بزرگداشت سال جهانی علوم پایه با اشاره به صد سالگی جایزه نوبل که در سال 1922 به نیلز بوهر، فیزیکدان دانمارکی تعلق گرفته بود، اظهار کرد:علت نامگذاری سال 2022 علاوه بر مورد فوق، صدمین سالگرد تاسیس اتحادیه بین المللی فیزیک محض و کاربردی به میزبانی کشور بلژیک است که این دو اتفاق، سال 2022 را برای این نامگذاری منحصر به فرد کرده است. وی اصلی‌ترین اهداف سال جهانی علوم پایه را چنین برشمرد: ذکر اهمیت این علوم برای دولتمردان و آحاد مردم، ارائه راه‌کار برای حل مشکلات علوم پایه در کشور، معرفی مفاخر ملی در این علوم، اجرای برنامه های حمایتی از دانشجویان و پژوهشگران علوم پایه، و شناسایی ظرفیت های بین المللی به منظور بهره برداری در راستای توسعه کشور .
دکتر محمد صال مصلحیان، استاد گروه ریاضی دانشگاه فردوسی مشهد و دبیر ستاد استان خراسان رضوی برای سال بین المللی علوم پایه نیز در این مراسم با اشاره به اینکه رسالت علوم پایه وضع نظریه های علمی و توسعه روشهای علمی برای درک بهتر طبیعت است، یادآور شد: علوم پایه با طرح پرسش‌های بنیادی و تلاش برای یافتن پاسخ آنها زیربنای اصلی و لازم برای تحقیقات کاربردی را تشکیل می دهد. به علاوه، اهمیت علوم پایه در درک و حل چالشهای سایر علوم، فناوری و حتی علوم انسانی است و می تواند ما را در بهبود شرایط جامعه یاری دهد.
دکتر صال مصلحیان به عنوان رئیس انجمن ریاضی کشور همچنین اضافه کرد: سیاست‌گذاری های نامناسب، رویکردهای فرهنگی ومشکلات اقتصادی باعث شده است که اهمیت این علوم نزد مردم کم شده و رغبت جوانان به تحصیل در این رشته ها کاهش یابد.
دکتر شهرام عباسی، رئیس دانشکده علوم و عضو هیات علمی گروه فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد نیز در خصوص اهمیت علوم پایه در توسعه علمی و تاثیرگذاری اجتماعی گفت: متاسفانه در تصمیم سازی ها، علوم پایه جدی گرفته نشده است و با توجه به عدم شکل گیری تفکر پایه ای، دید چند وجهی به موضوعات وجود ندارد.
وی با بیان اینکه «علم برای علم» مهم است و نباید به دنبال کاربرد فوری تحقیقات بنیادی بود یادآور شد: پیشروترین اندیشمندان و کسانی که ارزش پایدار به وجود می آورند، از رشته های علوم پایه هستند و باید بدانیم ذهن تحلیل گر علوم پایه، گره گشای تصمیمات جامعه خواهد بود.
دکتر احمدرضا بهرامی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد و استاد گروه زیست شناسی این دانشگاه نیز با اشاره به خساراتی که از عدم توجه به علوم پایه در سالهای متمادی ایجاد شده است، اظهار کرد: متخصصان علوم پایه می توانند درک صحیحی از مشکلات داشته باشند و در مرحله اول و پیش از وقوع بحران می توانند برای حل آن بیاندیشید.
وی با بیان اینکه خراسان در تاریخ به عنوان مهد علم در ایران شناخته شده است، اضافه کرد: رشته های علوم پایه رهبری علوم را به عهده دارند و می توان با توجه به آنها استقلال ملتها را تامین کرد.
پس از صحبت های سخنرانان، نمایندگان سازمانها و دستگاه های اجرایی در خصوص هر چه بهتر برگزار شدن این رویداد در استان به ارایه پیشنهادات و نظراتشان پرداختند.