ارسال شده در تاریخ :

دانشگاه فردوسی مشهد به‌منظور تأمین نیازهای آموزشی کاربردیِ جامعه که متناسب با پیشرفت‌های به‌روز علم و فناوری است، اقدام به استقرار مجموعه‌ای نظام‌مند تحت عنوان کالج دانشگاه به‌عنوان اولین کالج دانشگاهی کشور نموده ‌است که متولی اصلی برگزاری آموزش‌های عالی آزاد در دانشگاه فردوسی هست.

روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد در همین زمینه و به‌منظور معرفی بهتر کالج دانشگاه گفتگویی با دکتر مؤید رئیس کالج دانشگاه فردوسی مشهد انجام داده است که حاصل این گفتگو در ذیل درج‌شده است:

سابقه فعالیت، مأموریت و شرح وظایف کالج دانشگاه فردوسی مشهد:

«دوره‎های شبانه و کوتاه‌مدت» دانشگاه فردوسی مشهد تا سال 1382 عمدتاً به اداره دوره‎های شبانه و بعضاً به‌صورت موردی به برگزاری دوره‎های کوتاه‌مدت می‎پرداخته است، از سال 1382 و در پی اجرایی شدن برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و بازنگری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در برنامه‎ها، سیاست‎ها و اهداف بخش آموزش‎های عالی، دانشگاه فردوسی مشهد نیز تصمیم به ساماندهی و گسترش دوره‎های شبانه به مقاطع بالاتر (به‌ویژه به خاطر تغییر ماهوی ایجادشده در این دوره‌ها و تبدیل آن‎ها به‌نوبت دوم) از یک‌سو و همچنین توسعه سازمان‌یافته دوره‎های کوتاه‌مدت از سوی دیگر گرفت.

ازاین‌رو با توجه به شرح وظایف و مأموریت‎های جدید تعیین‌شده، نام این مجموعه به «مرکز آموزش‎های حرفه‎ای، تخصصی و امور دوره‎های نوبت دوم (شبانه)» تغییر یافت که در ابتدای سال 1384 نیز بامطالعه و مقایسه تطبیقی ساختار و شرح وظایف کالج‎‎های دانشگاهی در کشورهای پیشرفته و درحال‌توسعه، تصمیم به انتخاب نام «کالج دانشگاه فردوسی مشهد» برای این مجموعه گرفته شد.

بر این اساس فعالیت کالج دانشگاه تا سال 1386 به سه حوزه «آموزش‎های عالی رسمی»، «آموزش‎های عالی آزاد» و «خدمات آموزشی مورد درخواست جامعه» تقسیم می‎شد که پس از ساماندهی دوره‎های نوبت دوم و ایجاد نظام پرداخت الکترونیکی برای دانشجویان این دوره‎ها، ضرورت وجود تشکیلات مدیریتی دوره‎های نوبت دوم در دانشگاه از بین رفت و لذا با تبدیل دوره‎های نوبت دوم کالج به یک واحد خدمات مالی و انتقال آن به مدیریت آموزش دانشگاه، عملاً حوزه آموزش‎های عالی رسمی» از فعالیت‎های کالج حذف گردید.

مأموریت کالج دانشگاه از سال 1386 تاکنون به دو بخش زیر تقسیم میشود:

مأموریت اصلی: مدیریت، برنامه‌ریزی و برگزاری آموزش‎های عالی آزاد.

مأموریت فرعی: مدیریت، برنامه‌ریزی و انجام خدمات آموزشی مورد درخواست بخش‎های کاربردی جامعه.

 در هرکدام از مأموریت‌ها می‌توان به فعالیت‌های ذیل اشاره نمود:

مأموریت اصلی: مدیریت، برنامه‌ریزی و برگزاری آموزش‎های عالی آزاد در قالب

برگزاری دوره، کارگاه و سمینارهای آموزشی عمومی، نیمه تخصصی و تخصصی در دانشکده‌ها و پژوهشکده‌ها و واحدهای دانشگاه

برگزاری دوره‌های فرعی

برگزاری دوره‌های تقویتی زبان‌های انگلیسی دانشجویان دکتری

برگزاری دوره‌های ارتقاء شایستگی آموزشی دانشجویان دکتری»

برگزاری دوره‌های ارتقاء شایستگی‌های تدریس مدرسان مدعو»

برگزاری دوره‌های آموزشی طرح مراقبان آزمون

برگزاری دوره‌های زبان‌های خارجی (انگلیسی، فرانسه، عربی، روسی، ژاپنی) در مرکز زبان‌های خارجی کالج دانشگاه

برگزاری دوره‌های آموزشی ویژه سازمان‌ها و نهادها

مأموریت فرعی: مدیریت، برنامه‌ریزی و انجام خدمات آموزشی مورد درخواست بخش‎های کاربردی جامعه مانند

برگزاری آزمون‌های تخصصی زبان‌های انگلیسی، فرانسه و عربی

برگزاری آزمون‌های استخدامی

آموزش‌های عالی آزاد چیست و با چه هدفی ارائه می‌شود؟

آموزش عالی آزاد، آموزشی غیررسمی و بالاتر از سطح متوسطه است که در قالب آموزش‌های تخصصی و کاربردی کوتاه‌مدت و میان‌مدت اجرا می‌شود. از مهم‌ترین اهداف این آموزش‌ها می‌توان به ایجاد زمینه مناسب برای افزایش دسترسی به آموزش عالی، تعمیم و توسعه آموزش عالی کاربردی و تخصصی و ارائه آموزش‌های مداوم برای دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی اشاره کرد.

آموزش‌های عالی آزاد انواع مختلفی دارد که از انواع آن می‌توان به آموزش‌های حرفه‌ای و تخصصی موردنیاز سازمان‌ها، نهادها و صنایع، آموزش‌های تخصصی موردنیاز بازار کار و جامعه و آموزش‌های عمومی شهر و شهروند نام برد. بنابراین مخاطب این آموزش‌ها قشرهای مختلف جامعه هستند.

آموزش‌های عالی آزاد توسط وزارت علوم تعریف‌شده است و کلیه دانشگاه‌ها و موسی‌ات آموزش عالی که با مجوز شورای گسترش آموزش عالی تأسیس‌شده‌اند، در چارچوب قوانین و مقررات صادره از سوی وزارت، می‌توانند به برگزاری این آموزش‌ها اقدام نمایند. از سوی وزارت متبوع در خصوص برگزاری آموزش‌های عالی آزاد اختیاراتی به دانشگاه فردوسی مشهد و برخی از دانشگاه‌های دیگر تفویض شده است.

مدارک اعطایی به دانش‌آموختگان این آموزش‌ها گواهینامه پایان دوره آموزش عالی آزاد و یا گواهی شرکت در سمینار یا کارگاه آموزشی می‌باشد، این مدارک با مجوز وزارت علوم صادر می‌شوند اما با توجه به ماهیت آموزش‌های عالی آزاد که در قالب آموزش‌های مقطع دار تعریف نمی‌شوند و بنا بر تصریح قانون، استفاده از الفاظ کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و یا الفاظی که تداعی‌کننده دانشنامه این مقاطع باشد (مثل معادل و یا در سطح ...)، ممنوع است. بنابراین امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر با مدارک اعطایی این آموزش‌ها وجود ندارد.

دوره‌های فرعی چیست و با چه هدفی ارائه می‌شود؟

دوره‌های فرعی دوره‌هایی هستند که دانشجویان سال دوم به بعد دوره کارشناسی و دکتری، با شرایط ویژه مثل کسب حداقل معدل مناسب، می‌توانند در آن‌ها شرکت کنند و با گذراندن 21 تا 24 واحد درسی با رشته و تخصصی دیگری که موردعلاقه‌شان است آشنایی پیدا کنند. این دوره برای دانشجویان امکان تحصیل و کسب مهارت بیشتری را فراهم می‌نمایند. اکثر دانشگاه‌های معتبر جهان، به دانشجویان اجازه می‌دهند تا دروس تخصصی یک‌رشته دیگر را به‌عنوان دوره فرعی (Minor) و به‌صورت همزمان با رشته اصلی (Major) مطالعه نمایند. در دوره‌های فرعی و در شروع کار، به دانشجویان مستعد دوره کارشناسی و دکتری اجازه داده خواهد شد تا همزمان تا 24 واحد از دروس تخصصی یکی دیگر از رشته‌های کارشناسی دایر در دانشگاه را بگذرانند.

اهداف اساسی از ارائه این دوره‌ها عبارت است از:

الف ـ ارتقاء توان علمی دانشجویان

ب ـ فراهم نمودن امکان تحصیل دانشجویان در رشته‌مورد علاقه آن‌ها

پ ـ رشد توانایی‌های کارآفرینی دانش‌آموختگان دانشگاه و فعالیت مؤثرتر آن‌ها در بازار کار

ت ـ فراهم نمودن امکان ادامه تحصیل در سایر رشته‌های موردعلاقه، در مقاطع تحصیلات تکمیلی (ویژه دانشجویان کارشناسی)

دوره‌های تقویتی زبان‌های انگلیسی دانشجویان دکتری

طبق مصوبات شورای آموزشی دانشگاه، کلیه دانشجویان دوره دکتری دانشگاه فردوسی مشهد موظف هستند نمره قبولی دریکی از امتحانات معتبر زبان را به شرح زیر ارائه دهند:

الف 80% نمره قبولی زبان دریکی از آزمون‌های معتبر تا قبل از تصویب فرم پیشنهاده

ب نمره کامل قبولی زبان دریکی از آزمون‌های معتبر تا قبل از دفاع از رساله

دانشجویانی که تا پایان نیمسال اول سال تحصیلی نمره قبولی زبان ارائه ندهند، موظف‌اند طی نیمسال اول تحصیلی در آزمون زبانی که از ﻃﺮف داﻧﺸﮕﺎه برگزار می‌گردد، ﺷﺮﻛﺖ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ. در ﺻـﻮرت ﻋﺪم ﻗﺒﻮﻟﻲ در آزﻣﻮن ﻣﺬﻛﻮر و ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﻤﺮه کسب‌شده در آن، داﻧﺸﺠﻮ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺳﻄﺢ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ. در راﺳﺘﺎی ﺟﺒـﺮان اﻳﻦ ﺿﻌﻒ و ﺑﺎ ﻋﻨﺎﻳﺖ ﺑﻪ ﺳﻄﺢ مشخص‌شده، داﻧﺸﺠﻮ می‌تواند در دوره‌ی ﭘﻴﺸﻨﻬﺎدی زﺑﺎن داﻧﺸـﮕﺎه ﺷـﺮﻛﺖ ﻧﻤﺎﻳﺪ دانشجویانی که در دوره‌های زبان کالج دانشگاه به‌طور منظم شرکت نموده و موفق به دریافت مدرک مربوط شده¬اند از ارائه نمره زبان برای دفاع از پیشنهاده معاف می‌باشند

دوره‌های ارتقاء شایستگی آموزشی دانشجویان دکتری» چیست و با چه هدفی برگزار می‌شود؟

توسعه حرفه‌ای دانشجویان دکتری یعنی فرایند رسمی و غیررسمی بهسازی و آماده‌سازی مستمر برای پذیرش نقش‌های مختلف در آینده، امری ضروری است. یکی از مؤلفه‌های توسعه حرفه‌ای، کسب قابلیت‌ها و صلاحیت‌های حرفه‌ای در فرایند تدریس است.

معاونت آموزشی دانشگاه فردوسی مشهد در راستای افزایش توان اشتغال پذیری دانشجویان دکتری این دانشگاه و آشنایی ایشان با شیوه‌های تدریس و مدیریت کلاس، دوره‌های ارتقاء شایستگی‌های آموزشی دانشجویان دکتری» را طراحی و برگزار می‌کند. این دوره‌ها توسط کالج دانشگاه برگزار می‌شود. این دوره‌ها در قالب یک بسته آموزشی ارائه می‌شود و شامل 3 درس می‌باشد.

دوره‌های ارتقاء شایستگی‌های تدریس مدرسان مدعو» چیست و با چه هدفی برگزار می‌شود؟

معاونت آموزشی دانشگاه فردوسی مشهد در راستای تحقق اهداف کلان این حوزه و برخورداری از منابع انسانی کارآمد و شایسته و ارتقاء مهارت‌ها و توانمندی‌ها در امر تدریس، اقدام به برگزاری دوره‌های ارتقای شایستگی‌های تدریس» مدرسان مدعو (غیر هیئت‌علمی) نموده است که این دوره‌ها توسط کالج دانشگاه برگزار می‌شود. این طرح در قالب یک کارگاه و به مدت 16 ساعت ارائه می‌شود.

دوره‌های آموزشی طرح مراقبان آزمون چیست و با چه هدفی برگزار می‌شود؟

 به‌منظور ساماندهی برگزاری آزمون‌های دانشگاهی، ملی و بین‌المللی در دانشگاه فردوسی مشهد، با تصمیم شورای معاونت آموزشی دانشگاه مقرر گردیده است ازاین‌پس دفتر نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت (ناتک) آموزشی دانشگاه مسئولیت طراحی، اعتبار یابی و نظارت آزمون‌های مزبور را بر عهده گیرد. اجرای آزمون‌ها بر عهده مدیریت آموزشی و کالج دانشگاه می‌باشد.

در همین راستا مقررشده است بانک اطلاعاتی مراقبان آزمون» تهیه شود. متقاضیان شرکت در طرح مراقبان آزمون، به‌عنوان عوامل اجرایی آزمون (عوامل مخزن، رابط و مراقب) آموزش‌های لازم را دریافت می‌نمایند و پس از گذراندن دوره‌های آموزشی، گواهی شایستگی مراقبت از آزمون (شِما) را از دفتر ناتک آموزشی دانشگاه دریافت نمایند. بنابراین صرفاً همکارانی در برگزاری آزمون‌ها با دانشگاه همکاری خواهند داشت که موفق به اخذ گواهی شما شده باشند.

نشانی: مشهد - پردیس دانشگاه فردوسی مشهد- سازمان مرکزی - طبقه اول - اتاق 218

ریاست کالج دانشگاه: دکتر محمدهادی مؤید: تلفن تماس: 38802385 - 051

کارشناسان کالج دانشگاه: تلفن تماس: 38802388 - 051

نمابر کالج: 38836017 - 051

نشانی الکترونیکی کالج: http://college.um.ac.ir

پست الکترونیکی کالج: college@um.ac.ir

841116

841117

کلاس زبان فرانسه

841118

کلاس زبان انگلیسی

841119

آزمون بین المللی فرانسه TCF

841120