ارسال شده در تاریخ :

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد نسخه خطی کتاب مقصد الراغب فی فضائل الامام علی بن ابی طالب علیه‌السلام و اهل بیته مصابیح الدجی علیهم‌السلام تنها نسخۀ خطی شناخته‌شده جهان در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد نگهداری می‌شود.

در تمدن اسلامی معمولاً نسخه‌های خطی از چند جنبه قابل‌توجه هستند ازجمله موضوع اثر، مؤلف اثر، عصر تألیف اثر و نیز خود نسخه. گاهی موضوع یک نسخه‌ای مهم است نه مؤلف آن. گاهی نسخه کهن است ولی موضوع آن مهم نیست و همین‌طور تا آخر؛ اما نسخۀ «مقصد الراغب» از همۀ این جهات اهمیت دارد. موضوع آن برای ما بسیار مهم است. در اوایل قرن هفتم هجری نوشته‌شده و کهن است. بااینکه مؤلف آن هنوز ناشناخته است، ولی یکی از عالمان بزرگ عصر خود بوده و از مقدمه اثر پیداست که بزرگ‌ترین مشایخ اهل سنت در عصر خود را درک کرده بود.

به گفته حجه الاسلام سید حسن موسوی بروجردی، مدیر کتابخانه علامه مجلسی کتاب‌های زیادی در زندگی و فضائل اهل‌بیت علیهم‌السلام از سوی اهل تسنن نوشته‌شده است؛ اما این کتاب یکی از نخستین کتاب‌هایی است که به‌طور مفصل برای هر یک از امامان تا حضرت بقیه‌الله، یک باب اختصاص داده است. حتی بابی هم به حضرت زهرا علیه اسلام اختصاص دارد که در مقایسه با متون مشابه، متمایز و قابل‌توجه است.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد همین نسخۀ دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد در اختیار علامۀ مجلسی بوده چون برخی از اشکالاتی که در این نسخه وجود دارد، در نقل‌های علامه مجلسی در بحارالانوار هم موجود است و چون تملک ایشان بر نسخه نیست این احتمال وجود دارد که به‌صورت امانتی از نسخه استفاده کرده‌اند.

دراین‌باره دکتر مهدی مجتهدی، عضو گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه و محقق حوزه تاریخ کتاب در تمدن اسلامی نیز معتقد است: تمامی نسخه‌های خطی بلکه نسخه‌های عکسی کتابخانه دانشکده الهیات بسیار مهم هستند. اغلب این نسخ عکسی برای کنگرۀ بین‌المللی شیخ طوسی تهیه‌شده است و حتی تهذیب الاحکام شیخ طوسی توسط مؤسسۀ دارالتراث نجف بر اساس تعدادی از نسخه‌های عکسی دانشکده الهیات و معارف اسلامی در حال تصحیح است.

وی ابراز امیدواری کرد که در آینده استفاده و مراجعه به نسخ خطی دانشکده بیشتر از سوی اساتید و دانشجویان خود دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد باشد؛ و به نسخ خطی به‌عنوان یکی از منابع در کنار مقاله، کتاب و پایان‌نامه، توجه بیشتری شود و جریان توجه به نسخه‌های خطی در دانشگاه روندی رو به رشد پیدا کند.

لازم به ذکر است با توجه به این‌که اطلاعات کامل و تصویر نیمی از صفحات همۀ نسخ در سایت کتابخانه دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد موجود است.

علاقه‌مندان و پژوهشگران می‌توانند نسخۀ موردنظر خود را از طریق سایت http://manuscript.um.ac.ir

 هزینه تهیه کنند.

ragheb2

ragheb1