ارسال شده در تاریخ :

همایش بین المللی گفت‌وگوهای فرهنگی خراسان بزرگ در چهار بخش به صورت حضوری - مجازی و با حضور ۳۱ شخصیت برجسته از ایران و ۲۶ شخصیت برجسته خارجی از سریلانکا، هند، ازبکستان، افغانستان، پاکستان، قزاقستان، تاجیکستان و بنگلادش در دانشگاه فردوسی مشهد از تاریخ ۲۶ تا ۲۹ تیر ماه برگزار می شود. این همایش در قالب نشست هایی با محور‌های زبان و ادبیات فارسی، هنر و معماری، ادیان، عرفان و تصوف، مطالعات فرهنگی و اجتماعی خراسان در چهار روز برگزار می گردد.

دکتر محمد کافی رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در آیین افتتاحیه این همایش، با بیان توضیحاتی درباره ارتباطات بین انسان‌ها گفت: آن‌چیزی که انسان‌ها را به هم نزدیک می‌کند، فرهنگ آن‌هاست؛ همچنان که وقتی افراد ملیت‌ها و قومیت‌ها این‌گونه به هم نزدیک می‌شوند، احساس دوست‌داشتن به آن‌ها دست می‌دهد. به‌گفته رئیس دانشگاه، این جنس همایش‌ها زمینه‌ای می‌شود تا ملت‌ها، قومیت‌ها و انسان‌هایی که هزاران سال باهم زندگی کرده‌اند، امروز دوباره در محور مشترکاتشان دورهم جمع ‌شوند. وی افزود: این همایش یک مزیت دارد که باعث می‌شود ظرفیت‌های فرهنگی مستقر در خراسان‌رضوی کنارهم جمع شوند تا مسئولیت مهم را به سرانجام برسانند و این ظرفیتی است که در استان دیگری دیده نمی‌شود. مثلا آستان قدس رضوی فقط در مشهد است، ظرفیتی که پای کار آمد تا این کنفرانس برگزار شود. همچنین همت مدیران اداره‌کل ارشاد برای به ‌انجام ‌رساندن این کار فاخر بسیار موجب مباهات است. از سوی دیگر دانشگاهی در تراز مشهد، خراسان بزرگ و فردوسی بزرگ اکنون در طراز ملی و بین المللی ایفای نقش می کند و وظیفه ذاتی خود می داند که در مسائل علمی و فرهنگی منطقه ای و بین المللی تاثیرگذار باشد. رئیس دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به تاسیس مرکز خراسان‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد به برنامه ریزی دانشگاه در خصوص خراسان بزرگ اشاره کرد.

دکتر احسان ‌قبول، مدیر همکاری‌های علمی و بین المللی دانشگاه نیز در سخنانی همکاری سازنده فی مابین مدیریت بین الملل دانشگاه، اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی و آستان قدس رضوی برای برگزاری این همایش را تجربه ای سازنده دانست. وی ضروری دانست که در نگاه به مسائل علمی و فرهنگی مقتضیات دیپلماسی علمی و فرهنگی را رعایت کرد و از هر گونه نگاه تعصب آمیز و مصادره همه چیز برای خود و کوچک شماری کشورهای وابسته به خراسان بزرگ پرهیز کرد. دکتر قبول خراسان قرن چهارم تا هشتم را بر اساس برخی سفرنامه ها مانند سفرنامه ابن فضلان و ابن بطوطه خراسانی یکپارچه معرفی کرد که مصداق "ما" تاریخی قرار داشت که متاسفانه امروز به دلیل برخی رفتارها و سیاست های نادرست این مای تاریخی با افتراق روبه رو شده است. وی ابراز امیدواری کرد این همایش بتواند آغازگر راهی باشد که خراسان بزرگ را در ذیل میراث مشترک به هم نزدیک نماید.
در روز نخست این همایش پروفسور عالم جان دولت از ازبکستان با موضوع «علیشیر نوایی و زبان فارسی»، پروفسور عبدالنبی ستارزاده از تاجیکستان با موضوع «رابطه‌های ادبی و زبانی خراسان و آسیای مرکزی»، دکتر عبدالغفور آرزو از افغانستان با موضوع «نقش زبان فارسی در هم‌گرایی»، دکتر محمد ابوکلام سرکار از بنگلادش با موضوع «نگاهی به جایگاه شاعران خراسان در بنگلادش»، دکتر محمدجعفر یاحقی از ایران با موضوع «زبان و میراث مشترک ایرانی و آسیای مرکزی» سخنرانی کردند.
 همایش گفتگو‌های بینافرهنگی تا ۳۰تیر ماه  در دانشگاه ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد از ساعت ۸ و ۳۰ تا ۱۰ و ۳۰ ادامه خواهد داشت. این همایش از طریق لینک زیر در این زمان قابل مشاهده است.
vroom.um.ac.ir/iscm

1400042606

1400042607