ارسال شده در تاریخ :

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد ، نشست تخصصی « اثرات سیل مخرب ​بر کشاورزی»:   با تأکید بر مشاهدات اعضای هیئت‌علمی دانشگاه  از مناطق سیل‌زدۀ خوزستان، گلستان، مازندران و خراسان رضوی  با حضور اساتید ، محققان ، دانشجویان و پژوهشگرانی از سایر مراکز تحقیقاتی  روز چهارشنبه  4 اردیبهشت‌ماه 98  در  تالار اجتماعات  ابونصر هروی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

در این نشست که با تلاوت آیاتی چند از کلام‌الله مجید آغاز شد تنی چند از اعضاء هیئت‌علمی دانشکده کشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی که به مناطق سیل‌زده کشور مسافرت کرده و به بازدید میدانی در خصوص جوانب ، وسعت ، مقیاس و میزان خسارات آن به بخش کشاورزی مبادرت نموده‌اند مشاهدات و نتایج بازدید میدانی خود را در قالب گزارش‌هایی ارائه داده و به بحث و تبادل‌نظر پرداختند .

در ابتدای این نشست دکتر احمد نظامی، رئیس دانشکده کشاورزی ضمن خیرمقدم به حاضران، ضمن همدردی با هم‌وطنان ساکن در این مناطق ، به جنبه‌های مثبت و نویدبخش باران‌های اخیر اشاره و احیاء طبیعت ، تالاب‌ها ، دریاچه‌ها ، قنوات و تقویت منابع آب کشور را از زمره این جنبه‌ها برشمرد .

دکتر نظامی افزود : دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی باهدف کاهش آلام آسیب دیدگان و مردم اقدام به راه‌اندازی کمیته‌های تخصص بررسی بحران‌های ناشی از جاری شدن سیل در پهنه‌های کشاورزی و مراکز پرورش دام و طیور نمود و هیئتی متشکل از اعضای هیئت‌علمی خود را برای تهیه گزارش‌های مستند و ارائه نقطه نظرات فنی و تجربی  به این مناطق اعزام نمود.

وی اضافه کرد : به دلیل تغییرات اقلیمی و محدودیت‌های منابع آبی کشور ، باید به مطالعات و دیدگاه‌های دانشگاه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی در خصوص آبخیزداری ، عرصه‌های طبیعی ، رودخانه‌ها و حریم و بستر آن ، احداث سد، شهرسازی ،نیازهای مردمی و ... توجه داشت و در مسائل اجتماعی از مشاهدات ، تجربیات و دیدگاه‌های تأثیرگذار آنان استفاده کرد و آن را در رسانه‌های جمعی بازنشر داد.

در ادامه تصاویری از بازدید هیئت اعزامی از دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد و مرکز تحقیقات کشاورزی به مناطق سیل‌زده شمال واقع در استان‌های گلستان و مازندران در معرض دید حاضران قرار گرفت و سپس نشست اعضاء هیئت‌علمی اعزامی و تنی چند از اعضاء کمیته‌های تخصصی برگزار و گزارش‌ها و ارزیابی علمی مبتنی بر تجربیات و مشاهدات گروه ارائه و موردبحث و تبادل‌نظر قرار گرفت

لازم به ذکر است اعضای حاضر در این نشست به بیان نظرات خود پرداختند:

دکتر سید حسین ثنائی نژاد، عضو گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد اظهار نمود: سیل‌های اخیر در کشور از جنبه‌های هیدروژئولوژی ، اقلیمی و هواشناسی کاملاً باهم متفاوت و در هر منطقه یا استان دارای عوامل ، خصیصه ، پیامد و ویژگی‌های مجزا بوده است و به‌طور عمده با چندگونه سیل مواجهیم ، این سیل‌ها ناگزیر اتفاق می‌افتاد چون در آن‌ها با حجم زیاد بارش‌ها به شکل تقریباً نادری روبرو هستیم و حجم عظیمی از رطوبت از طریق دریای سرخ، اقیانوس هند و دریای مدیترانه که ناشی از استقرار جریان سینوبتیکی در منطقه است به منطقه ما سرازیر شده است و به لحاظ مقیاس ، اندازه و زمان کوتاه برای واکنش یک رکورد استثنائی است.

آبخیزداری نادرست ، نابودی جنگل‌ها و تبدیل آن به زمین کشاورزی ، نابسامانی در ساخت‌وسازها ، مدیریت نادرست محیط پیرامونی رودخانه‌ها و مدیریت ناصحیح سدها و... رفتاری است که در طی ادوار گذشته از خود بروز داده‌ایم و امروز نتایج تلخ و ناخوشایند آن را دریافت می‌کنیم.

دکتر علیرضا کوچکی ، عضو گروه اگرو تکنولوژی نیز اظهار داشت: سیل ناشی از عوامل انسانی و طبیعی است ، شدت و مدت بارش‌ها در اختیار انسان نیست ، اما تمام عوامل دیگر به نحوی از رفتار انسان تبعیت می‌کند و براثر نبود مدیریت سیستمی در هنگامه وقوع سیل‌های اخیر، با فرسایش شدید خاک ( 500 میلیون تن) غرقابی شدن پهنه‌های کشاورزی و آثار سوء آن بر زراعت ، باغات و دام و طیور و.. همچون : کاهش انرژی ، انتشار ترکیبات و گازهای سمی و اسیدهای چرب ، کمبود اکسیژن ، آسیب‌دیدگی روابط تغذیه‌ای روبرو هستیم .

دکتر کامران داوری، عضو گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد اظهار نمود: میانگین بارش‌ها در مناطق سیل‌زده گویای بی‌سابقه بودن این پدیده است ، باران در این رخداد اخیر واقعه‌ای تصادفی است و سیلاب‌های بزرگ نتیجه آن ، نمی‌توان کاری برایش کرد ، وقوعش حتمی است ، فقط باید فرایندهای جبران خسارت را فعال نگه داشت و بیمه و حمایت‌های معمول را اعمال کرد ، پیش‌بینی آن است که این رخداد با این شکل ، بازه کوتاه‌مدت بارش‌ها و حجم عظیم آب ، حداقل تا صدها سال کم‌نظیر باشد .

باید شور و هیجان ملی خودمان را در این رخداد طبیعی ، به سمت یک نظم و برنامه منسجم و تدبیر و عقل سوق دهیم ، برای آینده و برای حیات کشورمان و پهنه‌های طبیعی و ارزشمند آن ، و چیزی که باید برایش مطالبه گر باشیم این است که از دولت‌ها بخواهیم پژوهش‌هایی که برای مردم منفعت دارد را حمایت کند ، نظیر آبخیزداری و مثل آن و پژوهشهائی که منفعت آن به اشخاص می‌رسد را به حال تعلیق درآورند.

دکتر غلامحسین مروج ، عضو گروه گیاه‌پزشکی :

مشکلات پسا سیل از منظر گیاه‌پزشکی و پس از احیاء گیاهان ، شیوع بیماری‌های قارچی ، نمادها ، تنوع آفت‌ها .... و استفاده پرحجم از علف‌کش‌ها و حشره‌کش‌هاست

دکتر کشاورز ، از محققین مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان:

کمی کردن سهم هر یک از عوامل در بروز سیل ما را در پیشگیری و ترمیم خسارات یاری می‌رساند ، سدیمی شدن خاک در مراکزی که شیب زمین زیاد است و نمک زمین‌بر اثر سیلاب شسته می‌شود از مشکلات مناطق سیل‌زده است و باید با هوادهی و اصلاح فیزیکی خاک ، اصلاح بیولوژیکی و شیمیائی و با آزمون خاک برطرف شود.

 

در پایان این نشست به سؤالات  حاضران پاسخ داده شد.

  شایان‌ذکر است : به دنبال وقوع سیل در استان‌های گلستان ، مازندران ،گروهی از اعضاء هیئت‌علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به‌قصد بررسی خسارات و مشکلات ناشی از جریان سیل در مزارع، باغات و مراکز پرورش دام و طیور به استان‌های شمالی کشور عزیمت نموده‌اند .

اعضای این هیئت متشکل از دکتر علیرضا کوچکی از گروه اگروتکنولوژی، دکتر سید حسین ثنایی نژاد از گروه علوم و مهندسی آب،  دکتر محمود شور از گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز،  دکتر غلامحسین مروج از گروه گیاه‌پزشکی، دکتر هادی ابراهیمی از گروه علوم دامی همچنین دکتر کشاورز و دکتر باقرانی از محققان مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی بود.

842004