استاد گروه آموزشی زراعت دانشگاه فردوسی مشهد :ترویج و گسترش کشاورزی ارگانیک احترام به آفرینش است

ارسال شده در تاریخ :

دکتر پرویز رضوانی مقدم ، استاد گروه آموزشی زراعت
دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در
نشست
پژوهشگران ، اساتید ، دانشجویان و علاقمندان موضوعات مرتبط با کشاورزی ، محصولات
آن و فرآیندهای تولید غذا و ارتباط آن با سلامت  و محیط زیست اظهار داشت : ترویج
و گسترش کشاورزی ارگانیک احترام به آفرینش است ، با این وجود در کشور ، در وضعیت
فقدان استانداردها ، حقوق و اصول آن به سر می بریم.


نشست
پژوهشگران ، اساتید ، دانشجویان و علاقمندان موضوعات مرتبط با کشاورزی ، محصولات
آن و فرآیندهای تولید غذا و ارتباط آن با سلامت  و محیط زیست در روز دوشنبه 2
اسفند ماه 1395 با حضور پژوهشگران ، اساتید ، دانشجویان و علاقمندان موضوعات مرتبط
با کشاورزی در سالن ویدئو کنفرانس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.


این
نشست پنجمین سخنرانی از مجموعه سخنرانیهای علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بود که توسط دکتر پرویز رضوانی مقدم ، استاد گروه آموزشی
زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با عنوان تولیدات ارگانیک ، سلامت
انسان و محیط زیست ایراد شد .


دکتر پرویز رضوانی مقدم در ابتدا با
ذکر تاریخچه ای از حضور انسان در زمین و شروع فعالیتی به نام کشاورزی ، به
ویژگیهای انقلاب صنعتی و انقلاب ژنتیک همزمان با افزایش جمعیت جهان اشاره کرد و از
حجوم تکنولوژی ژنتیک به جان طبیعت ، به عنوان یک ناگواری یاد کرد.


وی افزود : رشد سریع ایده های نو و جدید در تمامی جنبه های کشاورزی
به بعد از جنگ جهانی دوم باز می گردد تا جائی که انقلابی سبز مقدمه ای قلمداد می
شود برای تولید غذای بیشتر . با این وجود بعدها به واسطه نقش تخریبگر این انقلاب
سبز بر طبیعت و منابع زمین ( نابودی خاک ، از بین رفتن تنوع زیستی ، ناپداری آب و
به حاشیه رفتن کشاورزی زیستی)، به آن نام انقلاب زرد و یا حتی سیاه داده شد ، زیرا
می توان پیش بینی کرد که جنگهائی در پیش روست که برای آب و سایر منابع تولید
درخواهد گرفت و تکنولوژی نوپدید که سلامت انسان را نشانه رفته است برای او آرامش و
رفاه مطلوب را ایجاد نخواهد کرد بلکه همچون افیونی عمل میکند که فقط بر حرص و ولع
انسان عصر حاضر و وابستگی های او خواهد افزود.


استاد گروه آموزشی زراعت
دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد افزود:
توسعه و رشد تدریجی  کشاورزی
 در دهه های  1960 و 1970 میلادی  از سوئی و آگاهی افکار عمومی از
سوی دیگر ، زمینه های پیدایش کشاورزی زیستی و بازارهای متعلق به آن را  ایجاد
می کند و جنبش موسوم به" آیفو م"  تلاش میکند که مفاهیم کشاورزی
زیستی را ترویج کند و همزمان در دهه 1980 تولید کنندگان و مصرف کنندگان مواد غذائی
فشار بر دولتها را برای وضع و تدوین قوانینی اختصاصی برای تولید مواد غذائی آغاز
می نمایند و این مقطع ،زمان تولد"کشاورزی پایدار " به حساب می آید.


وی ادامه می دهد : از اوایل دهه 1990 م کشورهای اروپائی تدوین
استانداردها و قوانین کشاورزی ارگانیک را در دستور کار قرار می دهند و در آن ذکر
میکنند که این کشاورزی و محصولات آن مبتنی بر حقوق و قوانین خاص ارگانیک بنا خواهد
شد ، در غیر این صورت هیچ محصولی ارگانیک نیست .


عضو هیات علمی دانشگاه در ادامه اظهار نمود : کشاورزی زیستی یک سیستم
مدیریت تولید اکولوژیک است که از اجزاء منظم و کنش متقابل برخوردار است و چرخه های
بیولوژیکی و فعالیتهای مبتنی بر بیولوژیک خاک ، حفظ  تعادل اکولوژیکی ،
استفاده حداقلی از نهاده های خارج از مزرعه و.... بر قواعد آن چیرگی دارد ، زیرا
این واژه ها بر مفاهیم مهمی دلالت دارد ( خانه ما ، زیستگاه ما ). و ما باید تلاش کنیم تا آسیب پذیری خود را به حداقل برسانیم و به خاک به
عنوان یک موجود دارای حیات اهمیت دهیم چرا که احترام ما به آن به منزله اهمیت دادن
به آفرینش است و در عقاید و ایده های مذاهب دیگر نیز به حیات موجود زنده تاکید می
شود و خاک ، ماده آلی ، ریزموجودات ، حشرات ، گیاهان ، جانوران و انسان موجوداتی زنده
هستند که خاک حکم خون آنان را دارد.


وی در ادامه اظهار داشت: متاسفانه ما مقام اول را در فرسایش خاک داریم و باید
در حفظ منابع موجود و نیز بکارگیری  کودهای شیمیائی و آفت کشها و موجودات و
فراورده های حاصل از مهندسی ژنتیک عقلانیت بکار بریم ( ضمن آنکه یکی از خطوط قرمز برای
محصولات ارگانیک ، مهندسی ژنتیک است ). به هر تقدیر کشاورزی ارگانیک احترام به
آفرینش است و حفاظت خاک ، تنوع زیستی و چرای آزاد دامها و طیور در آن یک اصل است
که با هدف جلوگیری از تهی شدن شرایط منطقه ای ، تامین نیازهای منطقه ای و سیستم
های سازگار با آن ترویج می شود. اساسا شعار این کشاورزی که مبتنی بر نوعی از عدالت
و جوانمردی است  این عبارت است که : "کشاورزی خود را بشناس  ، غذای
خود را بشناس" . مفهوم این عبارت این است که ارتباط تولید کننده و مصرف کننده
می تواند موجب شناخت و آرامش شود  و مساوات و جوانمردی را در بهره برداری از
اکوسیستم و نسبت به همنوعان جاری سازد و مراقبت از اهداف عالی برای سلامت محیط
زیست ، خاک و گیاه  را عهده دار شود و به پایداری منجر گردد.


وی در بخشی دیگر گفت :  از بعد سلامت و بهداشت ، کشاورزی
ارگانیک به دلائل زیادی دغدغه های مردم را برطرف میکند و مردم ترجیح می دهند که به
سمت آن سوق یابند ( هرچند که از سوداگری و سوء استفاده فرصت طلبان نیز نباید غافل
شد ) ، با این وجود شرایط محصولات ارگانیک امروزه بهتر از محصولات رایج است ، به
عنوان نمونه میزان آنتی اکسیدانها در محصولات ارگانیک بسیار بیشتر از محصولات غیر
ارگانیک است ، (در شیر ارگانیک این میزان 
90% 
بیشتر است)  . براین اساس کشاورزی ارگانیک یک سیستم جامع نگر است که تهدیدات
سلامتی ناشی از ترکیبات مضر همچون نانو ارگانیک و بقایای مواد آلاینده را گوشزد
میکند و از طریق تغییر بینش در کشاورزی و ترویج تناوب کشت ، تقویت
میکروارگانیزمهای خاک و ... پایداری ، سلامت و بهداشت را به همراه آزاد سازی آهسته
مواد و تغذیه خاک به جای گیاه توصیه می کند .


وی در بخش پایانی سخنان خود اظهار داشت : استانداردها که پایه های
حقوقی تلقی می شود  باید در کشور ما تدوین شود و کلیه اصول در تولید ، فراوری
و مصرف محصولات ارگانیک باید رعایت شود . بیش از صد استاندارد برای حداقل ها و
بایدهای کیفیت مواد غذائی در جهان وجود دارد که آیفوم نمونه ای از آن است ،و در
حال حاضر 86 کشور این استانداردها را رعایت کرده و گواهی محصولات ارگانیک را صادر
می نمایند که  کشور ما فاقد این استانداردهاست  و زمینه تولید
محصولات ارگانیک به شکلی واقع بینانه در کشور ما مهیا نیست و تا زمان تدوین قواعد
و تنظیم و صدور گواهی نامه های معتبر ، نسخه مناسب تر و قابل اجرا ، سوق یابی به
سمت تولید محصول سالم است  


استاد گروه آموزشی زراعت
دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
در بخش پایانی سخنان خود گفت : در سال 2015 م ، سطح زیر کشت
محصولات به ظاهر ارگانیک در ایران  14574 هکتار یعنی
0.03 میزان
جهانی بوده است و این در حالی است که در همین سال در دنیا 51 میلیون هکتار به کشت
ارگانیک اختصاص داشته و این روند افزایشی کماکان ادمه دارد و کشور استرالیا از این
نظر سرآمد است . همچنین سهم محصولات ارگانیک در تجارت جهانی افزون بر 76 میلیارد
دلار است و بالاترین میزان سرانه خرید محصولات ارگانیک متعلق به کشور سوئیس با
خرید 262 یورو به ازاء هر نفر است . با همه این تفاسیر سطح این شیوه کشاورزی در
دنیا اساسا مختصر و محدود است و ما هم نباید زیاد نا امید باشیم.



شایان
ذکر است که در انتهای این سخنرانی به سوالات حاضران پاسخ داده شد.


600166


600167


600168


.


.



کانال اخبار دانشگاه فردوسی مشهد


https://telegram.me/ferdowsium



آخرین اخبار