ارسال شده در تاریخ :

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد صبح روز پنجشنبه 14 آذرماه 1398 از چنیدن پروژه پژوهشی و فناوری در دانشگاه فردوسی مشهد از جمله پروژه تولید نخستین پرندگان مهندسی ژنتیک شده در ایران با حضور دکتر واعظی رئیس دفتر ریاست جمهوری، دکتر منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، رئیس و هیأت رئیسه دانشگاه فردوسی مشهد رونمایی شد.

مراسم رونمایی از نخستین ماکیان مهندسیِ ژنتیکی شده‌ با هدف تولید پروتئین‌های نوترکیب دارویی در غرب آسیا، با حضور دکتر واعظی، رئیس نهاد ریاست جمهوری و دکتر غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری کشور، هم‌زمان با مراسم گرامیداشت هفتادمین سالگرد تاسیس دانشگاه فردوسی مشهد، صبح روز ۱۴ آذرماه ۱۳۹۸ در پژوهشکده فناوری زیستی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد. دکتر حسام دهقانی، رئیس پژوهشکده فناوری زیستی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص این فناوری گفت: این فناوری امکان تولید پروتئین‌های نوترکیب دارویی (از جمله داروهای ضد سرطان، آنزیم‌های مورد نیاز بیماران دارای نقص ژنتیکی و ...) را که در سیستم‌های دیگر، امکان تولید ندارند، یا با هزینه بالایی تولید می‌شوند، فراهم می‌سازد. پروتئین‌های دارویی تولید شده با این فناوری، از لحاظ ساختار پروتئینی و تغییرات شیمیایی، بسیار مشابه پروتئین‌های انسانی هستند و عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای فعلی دارند. همچنین به دلیل هزینه پایین‌تر تولید، این داروها با قیمت نهایی کمتری به بازار عرضه خواهند شد؛ و گام بزرگی در جهت بی‌نیازی کشور از واردات بسیاری از داروهای نوترکیب خواهد بود.

در این مراسم از دو جوجه‌ی مهندسی ژنتیکی شده با نام‌های «قند» و «نبات» رونمایی شد. رئیس پژوهشکده فناوری زیستی دانشگاه فردوسی مشهد با عنوان این مطلب که این فناوری تاکنون در ۷ کشور جهان گزارش شده است، افزود: ایران هشتمین کشوری است که به این فناوری دست یافته است. فناوری تولید دارو در تخم پرندگانِ مهندسی ژنتیکی شده برای تولید داروهای نوترکیب، از سال ۲۰۱۵ مورد تائید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) قرار گرفته است. در این فناوری ژن‌های تولید کننده پروتئین دارویی در ژنوم سلول‌های بنیادی زایای مرغ، مهندسی شده و مرغ به عنوان کارخانه تولیدی دارو عمل می‌کند. گوشت و تخم این پرندگان مصرف خوراکی ندارد و پروتئین دارویی (ماده موثره) از سفیده تخم‌مرغ خالص سازی شده و پس از طی مراحل نهایی در شرکت داروسازی، به بازار عرضه خواهند شد.

این پروژه مورد استقبال دکتر واعظی و دکتر غلامی قرار گرفت و در جهت حمایت از آن و دیگر تحقیقات در زمینه علوم پایه و کاربردهای صنعتی سلول‌های بنیادی وعده مساعدت داده شد. با حمایت‌های مالی دولت و وزارت علوم از این فناوری، تولید انواع پروتئین‌های دارویی نوترکیب به صورت انبوه در مراحل بعدی در دستور کار قرار گرفت.

در ادامه با حضور در پژوهشکده هوا، خورشید چندین طرح فناورانه که توسط متخصصین و پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد تولید و ساخته شده بود  از جمله: شبیه ساز یاتاقان تراست، دستگاه اتوماسیون چیدمان باتری، دستگاه های کمک حرکتی، سیمولاتور هوشمند و پهباد مانیتورینگ عملیات آتش نشانی رونمایی شد. همچنین با حضور دکتر واعظی رئیس دفتر ریاست جمهوری، دکتر غلامی وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر عبدالرضا باقری قائم مقام وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و هیأت رئیسه دانشگاه فردوسی مشهد از نماد یادبود هفتادمین سال تأسیس دانشگاه فردوسی مشهد رونمایی شد. سپس در حاشیه این مراسم دکتر واعظی، دکتر غلامی و هیأت همراه از غرفه های پنجمین جشنواره فرهنگ ملل در دانشگاه فردوسی مشهد بازدید کردند.

 

98091502

98091507

98091503

98091504

98091505

98091506