ارسال شده در تاریخ :

دکتر
محمد فارسی ، استاد گروه آموزشی بیوتکنولوژی کشاورزی ، دانشکده کشاورزی دانشگاه
فردوسی مشهد  اظهار داشت : با توجه به وفور ضایعات کشاورزی و
کثرت فارغ التحصیلان کشاورزی جویای کار و همچنین وفور انرژی ارزان و مصرف کم
آب،  صنعت تولید و پرورش قارچهای خوراکی به شکل چرخه کامل ، مکانیزه  و
صنعتی می‌تواند در تامین غذا ، سلامت و ایجاد اشتغال در کشور نقش موثری ایفا نماید
.


نشست پژوهشگران ، اساتید ، دانشجویان و علاقمندان موضوعات مرتبط با
تولید و  کشاورزی  بویژه تولید و پرورش قارچهای خوراکی ،فرآوری
محصولات و فرآیندهای تولید غذا و ارتباط آن با پایداری اقتصاد ،سلامت
واشتغال  و استمرار حیات اکوسیستم و محیط زیست در روز دوشنبه 4 اردیبهشت ماه
1396  در سالن ویدئو کنفرانس ساختمان تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی دانشگاه
فردوسی مشهد برگزار شد
.


این
نشست هفتمین سخنرانی از مجموعه سخنرانیهای علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی
مشهد بود که توسط دکترمحمد فارسی  ، استاد گروه آموزشی بیوتکنولوزی کشاورزی
دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با عنوان “ قارچ ها

:
داروخانه های سیار و تولید کنندگان
غذا از ضایعات کشاورزی “ ایراد شد
.


دکتر
محمد فارسی در ابتدا اظهار داشت : قدمت استفاده از قارچ‌ها به دوران ماقبل تاریخ
بر می‌گردد. قبل از اینکه انسان به استفاده از موجودات دیگر پی ببرد، از قارچ‌‌ها
به عنوان غذا استفاده می‌کرده است. قارچ‌‌ها به عنوان سدی در برابر قحطی و
احتمالاً دارویی برای معالجه سرطان در نظر گرفته می‌شوند و از پتانسیل بالایی برای
تغذیه مردم کشور‌های جهان سوم برخوردارند. قارچ‌‌ها را می‌توان در هر اقلیمی،
مادامیکه شرایط رشد آن‌ها فراهم شود، کشت نمود. به طوریکه قارچ‌ها تقریباً در
بسیاری از نقاط دنیا و در تمامی فصول، رشد می‌کنند و در کشور ما نیز به علت وجود
آب وهوای ایده آل، پرورش آنها انجام می‌شود.  مصرف قارچ به عنوان یک ماده
غذایی ارزشمند و کامل در تمامی نقاط دنیا در حال گسترش است. هر رعیت بدون زمین می‌تواند
به کشت و پرورش قارچ به عنوان محصولی با ارزش اقدام نماید، فقط کافی است از تکنولوژی
مناسب، ترکیب مناسب مواد برای پرورش و بذر (اسپاون) خوب استفاده نماید. تکنولوژی
موجود برای پرورش قارچ‌ها از سطح بسیار پایین تا سطح بسیار پیشرفته وجود دارد. بر
اساس نوشته‌‌های هیروکلیوف در 4600 سال پیش، مصریان قدیم به قارچ به عنوان یک هدیه
با ارزش نگاه می‌کردند و از آن به عنوان مادة شفا‌بخش بیماری‌ها و نیرو دهنده خارق‌العاده
یاد می‌نمودند


وی
اضافه نمود : از آنجاییکه قارچ‌ها جزء موجودات هتروتروف هستند، ترکیب پروتئینی آن‌ها
به پروتئین حیوانی شبیه بوده و با دارا بودن اسید آمینه‌های ضروری مورد نیاز
انسان، تکمیل کنندة پروتئین گیاهی می‌باشند. قارچ‌های عالی به دلیل توانایی در
تجزیه لیگنوسلولز، قادرند بقایای گیاهی غیر قابل مصرف را به مواد غذایی با ارزش
تبدیل نمایند. قارچ‌ها موجوداتی منحصر به فرد هستند که با هیچ یک از گیاهان قابل
قیاس نمی‌باشند. در تجزیه قارچ‌ها مواد شیمیایی مشابه مواد موجود در گوشت دامها
مشاهده می‌شود
.


همچنین
وی گفت : قارچ شی‌تاکه در ژاپن و قارچ برنج در چین تقریباً دو هزار سال قبل با
ساده‌ترین روش و الهام از طبیعت بر روی چوب درختان کشت می‌شده‌اند و تکنولوژی روش
کاشت این قارچ‌ها جزء هنرهای قدیمی و محرمانه این سرزمین‌ها بوده است. در حدود 700
سال قبل از میلاد، قارچ دکمه‌ای در حومه پاریس و توسط باغبانان فرانسوی کشت می‌شده
است
.


تکنیک
کشت قارچ در گلخانه‌ها برای اولین بار در سال 1754 در سوئد ابداع شد و سپس به
انگلستان و سایر نقاط اروپا گسترش یافت. در سال 1910 میلادی در ایالات متحده
آمریکا سالن‌های استاندارد پرورش قارچ ساخته شد. انباشت تجربه و توسعه تکنولوژی از
یک سو و یاری جستن از محققان از سوی دیگر، باعث تولید ایزوله‌های خالص گردید و در
نهایت امکان تولید صنعتی قارچ را در سطح وسیع فراهم نمود
.


این
استاد دانشگاه در بخش پایانی سخنان خود اضافه نمود : صنعت تولید قارچ در ایران در
مقایسه با کشورهای شرقی، از قبیل چین، کره و ژاپن و کشورهای غربی همچون فرانسه و
اسپانیا جدید است و بیش از 50 سال از عمر آن نمی‌گذرد. مصرف سرانه قارچ در کشورهای
غربی حدود 5 کیلو گرم در سال ولی در کشورما حدود
1/5کیلو گرم است.  با توجه به وفور ضایعات کشاورزی و کثرت
فارغ التحصیلان کشاورزی جویای کار و همچنین وفور ضایعات کشاورزی، انرژی ارزان و
مصرف کم آب، این صنعت می‌تواند در تامین غذا و ایجاد اشتغال در کشور نقش موثری
ایفا نماید
.


شایان ذکر است که در
انتهای این سخنرانی به سوالات حاضران پاسخ داده شد.


700127


700126


.


.



کانال اخبار دانشگاه فردوسی مشهد


https://telegram.me/ferdowsium